Technologie
Technologie pro přípravu a energetické využití biomasy - hlavní body studie
Průmyslová výroba ethanolu, fermentace
Pro výrobu kvasného ethanolu přicházejí v úvahu následující sacharidy: monosacharidy, disacharidy, trisacharidy a polysacharidy.
Tyto sacharidy se nalézají v následujících surovinách:
- Škrobnaté suroviny - brambory, obiloviny (žito, pšenice, ječmen, tritikale)
- Suroviny obsahující inulin – topinambury, čekanka
- Suroviny obsahující sacharosu – cukrovka, ovoce
Lihovarská technologie
V naší republice se škrobnaté suroviny k výrobě lihu zatím používají výhradně v zemědělských lihovarech. Vzhledem k plánované výstavbě několika závodů na výrobu bioethanolu (palivového ethanolu) bude surovinou převážně obilí a kapacity se mnohonásobně zvýší. Dojde proto i ke změně v technologii a ve strojním vybavení závodů.
Při využívání škrobnatých surovin je podstatná příprava zápar. Při přípravě zápar ze škrobnatých surovin rozlišujeme dva způsoby:
- tlakový (pařákový) způsob a
- beztlakový způsob.
V posledních letech se však druhý způsob používá častěji. U surovin obsahujících sacharózu není třeba připravovat záparu, kvasinky zpracovávají sacharosu přímo.
V posledních deseti až patnácti letech se objevilo mnoho nových technologických variant, které využívají nových technik. Z inovačních trendů je možno uvést:
- Využívá se recyklace výpalků, kterými se ředí melasa
- Využívá se odpadního tepla především u destilace a odparek.
- Jsou zaváděny flokulující kvasinky nebo kvasinky imobilizované na levných nosičích.
- Je snaha zvýšit toleranci kvasinek k ethanolu.
- Využívá se vysoké koncentrace buněk v reaktorech (mikrofiltrační moduly).
- Řeší se možnosti odseparovat ethanol z média, aby se zvýšila se rychlost kvašení.